Hoewel de bouwsector in België verantwoordelijk is voor 1/3de van de afvalproductie, wordt minder dan één procent van de bouwmaterialen van afbraakwerken daadwerkelijk hergebruikt.

Waarom? 

Eén van de belangrijkste obstakels voor het hergebruik van materialen blijft het gebrek aan betrouwbare informatie over deze producten, in tegenstelling tot de meeste nieuwe bouwmaterialen, waarvoor gedetailleerde productfiches bestaan. Dit gebrek aan informatie leidt tot een gebrek aan vertrouwen in hergebruikte materialen.

Eén van de uitdagingen is dan ook potentiële voorschrijvers en gebruikers van hergebruikte materialen vertrouwen te geven door het vakmanschap van de betrokken actoren te erkennen.

De circulaire economie en in het bijzonder het hergebruik van materialen is een van de meest doeltreffende ecologische antwoorden op het grote probleem van het afvalbeheer en de beschikbaarheid van grondstoffen, waardoor de impact van de levenscyclus van materialen op het milieu drastisch wordt verminderd.

Hoewel er veel initiatieven worden opgezet om het hergebruik van materialen mogelijk te maken, rijzen er vragen over de betrouwbaarheid van hergebruikte materialen en hun vermogen om aan de huidige eisen te voldoen. Deze dynamiek doet ook de vraag rijzen over de verantwoordelijkheid van de verschillende belanghebbenden.

Het project "Safety in Circularity" past in een ecologische visie en heeft als doel een relevant antwoord te geven op deze vragen door de beheersing van de processen van de bij de recuperatie betrokken actoren te attesteren.